Miód jest naturalną słodką substancją wytworzoną przez pszczoły miodne (Apis mellifera) z nektaru kwiatów (miód nektarowy) lub soku, który pszczoły pozyskują przy współudziale innych owadów, wysysających soki z żywych części roślin (miód spadziowy). Poza ww. miodami rozróżniamy jeszcze miody mieszane nektarowo-spadziowe.

Jak sama nazwa wskazuje, pobierany jest z kwiatów przez pszczoły, dla których stanowi on jednocześnie podstawowe źródło pokarmu. Jednak nie tylko pszczoły mogą cieszyć się jego świetnymi właściwościami. Również ludzie stosują ten dar natury do własnych celów i korzyści.

Pierzga to pyłek kwiatowy, przetworzony przez pszczoły. W pierwszej kolejności służy on jako pokarm dla samych pszczół, przede wszystkim dla matki i jej młodych. Pszczoły proces jej produkcji zaczynają jeszcze na samym kwiatku, kiedy zwilżają pyłek. Następnie transportują go do ula – natura wyposażyła je w tym celu w specjalny koszyczek.

W latach siedemdziesiątych najbardziej doceniono jego właściwości i funkcje. Zastąpił wówczas w roli najmodniejszego produktu związanego z pszczołami - pyłek pszczeli. Był to wielki powrót tego produktu do łask konsumentów, bowiem stanowił on popularny specyfik już w czasach starożytnych (między innymi w Egipcie, Persji oraz Grecji).

 
 
 
 
 
 
 

Śledź nas:

©2020 by pasiekawielkopolska.pl

  • Facebook
  • Instagram
  • Vimeo Ikona społeczna
  • YouTube
  • Pinterest