top of page
TYPY MIODÓW
TYPY MIODÓW
AdobeStock_87880972.jpeg

NEKTAROWY

Miód nektarowy, jest miodem który powstał z nektaru wydzielanego przez nektarniki (miodniki) u roślin miododajnych. Podczas wielu procesów chemicznych zostało on wzbogacony pszczelimi enzymami i odparowana została z niego woda. Opis na etykietach "miód lipowy" czy "rzepakowy" określa z jakiej rośliny pochodził nektar.

AdobeStock_269552569.jpeg

SPADZIOWY

Spadź jest to słodka ciecz występującej na liściach, igłach, zielonych pędach i gałązkach. Wytwarzana jest przez mszyce, czerwce, miodówki i inne owady, a następnie pobierana przez pszczoły i znoszona do ula. Rozróżniamy miód ze spadzi iglastej, miód ze spadzi liściastej oraz miód nektarowo-spadziowy,

1.JPG

KREMOWANY

Naturalny miód pszczeli z upływem czasu zmienia płynną konsystencję w stałą (krystalizuje). Powstające kryształy często są gruboziarniste i trudne do wydobycia ze słoika. Dzięki kremowaniu miód uzyskuje kremową konsystencję i łatwo wyjmuje się go z naczynia i rozprowadza np. na pieczywie.

Gatunki miodów
Gatunki miodów

RZEPAKOWY

Najpopularniejszy miód w naszym kraju. Łatwo go rozpoznać po bardzo jasnym kolorze. Bardzo rzadko spotyka się go w postaci płynnej, ponieważ ze względu na dużą zawartość glukozy bardzo szybko krystalizuje.

Skrystalizowany miód nie traci żadnych właściwości biotycznych

Smak: bardzo słodki

Barwa: tworzy kompozycję jasnych barw, od białej po kremową. W postaci płynnej ma kolor słomkowy, natomiast po skrystalizowaniu jest jasnożółty lub kremowy.

Na co polecany?: Polecany dla osób cierpiących na choroby sercowe. Serce jako mięsień pracuje bez przerwy, a najlepszą odżywką dla mięśni jest glukoza, którą właśnie zawiera miód rzepakowy. Ponieważ miód rzepakowy składa się głównie z cukrów prostych, z przewagą glukozy, jest łatwo przyswajalny przez wątrobę, a tym samym zwiększa jej możliwości detoksykacyjne. Znane jest również jego działanie na problemy skórne. Przyśpiesza gojenie się ran i chroni przed zakażeniem.

AT3V8909.jpg

WIELOKWIATOWY

Jest otrzymywany z nektaru zbieranego przez pszczoły z roślin uprawnych, łąkowych, leśnych i dziko rosnących. W zależności od terminu zbioru, możemy wyróżnić miody wiosenne, z pełni lata i jesienne. Ze względu na łagodny smak polecany szczególnie dla dzieci.

Smak: najczęściej łagodny, uzależniony od pory powstawania.

Barwa: różnorodna, od jasnokremowej do herbacianej. Zwykle miody wiosenne są jasne a letnie ciemne.

Na co polecany?: Miód wielokwiatowy zalecany jest przy chorobach alergicznych dróg oddechowych (astma oskrzelowa atopowa, katar sienny). Miód wiosenny zalecany jest w chorobach serca, naczyń, wątroby, woreczka żółciowego. Sprawdza się również w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego.

Skład:Miód wielokwiatowy cechuje różnorodność, gdyż nektar kwiatowy pochodzi z wielu roślin. Miody wiosenne odznaczają się dużą zawartością cukrów prostych, natomiast pochodzące z pełni lata i jesienne są bogate w enzymy, biopierwiastki i związki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym.

AdobeStock_113547186.jpeg

FACELIOWY

Miód faceliowy posiada wiele dobroczynnych właściwości. Jest to miód nektarowy, czyli kwiatowy. Cechuje się on wyjątkowym smakiem i aromatem. Ze względu na to faceliowy nektar trafi w podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy miodów. 

Smak: Miód faceliowy ma delikatny, słodki i lekko kwaśny smak. Za sprawą subtelnej kwaskowatości, miód faceliowy określany jest jako przyjemnie lekki i orzeźwiający.

Barwa: Miód faceliowy ma jasnożółtą, herbacianą barwę, czasem z zielonkawymi regleksami. Skrystalizowany zmienia barwę w kierunku kremowej, a nawet prawie białej.

Na co polecany?: Miód faceliowy, stosowany jest podczas leczenia chorób układu pokarmowego, trzustki, dwunastnicy czy wrzodów żołądka.

Pomaga także w leczeniu górnych dróg oddechowych, m.in. astmy oskrzelowej. spożywanie tego miodu, podczas zatrucia będzie wspomagało ochronę wątroby. Świetnie sprawdzi się także w czasie przeziębienia, podczas domowej kuracji

AdobeStock_206704947_edited.jpg

LIPOWY

Aromatyczny i smaczny. Zapach przypomina kwitnącą lipę.

Smak: od słodkiego, przez słodko-ostry, ostry, do lekko gorzkiego, charakterystyczny, lekko szczypiący w język.

Barwa: od zielonkawo-żółtej do jasnobursztynowej. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na biało-żółte do złocistego.

Na co polecany?: Miód lipowy uważany jest za najlepszy środek przy przeziębieniu, grypie, chorobach przebiegających z wysoką temperaturą, schorzeniach górnych i dolnych dróg oddechowych. Zanotowano silne działanie na bakterie Gram-dodatnie (gronkowce, paciorkowce), Gram-ujemne oraz drożdżoidalne chorobotwórcze dla człowieka. Ponadto miód ten działa napotnie, przeciwskurczowo, przeciwkaszlowo i wykrztuśnie. Wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli i zapalenia płuc. Miód lipowy polecany jest także w chorobach serca i układu krążenia. Działa łagodnie moczopędnie, skutecznie likwidując obrzęki oraz nieznacznie obniża ciśnienie tętnicze krwi. Miód ten jest polecany również w schorzeniach układu nerwowego, stresie i bezsenności.

AdobeStock_277690407 (2).jpeg

Z TERENÓW LEŚNYCH

Lecznicze działania miodu leśnego są dobrze znane. 

Określany jest mianem „dwa w jednym”, ponieważ łączy w sobie właściwości lecznicze miodów nektarowych ze zwiększoną aktywnością antybiotyczną miodów spadziowych. Powstaje on z nektaru roślin miododajnych i spadzi iglastej bądź liściastej.

Smak: Jest przyjemny i słodkie, jeśli tak można powiedzieć - ciepłe w smaku. Wyróżnia je wyraźny kwiatowy aromat. 

Barwa: Barwa miodu leśnego może być jasno- lub ciemnobursztynowa.

Na co polecany?: Miód leśny- stosowany jest przede wszystkim w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Łączy on w sobie działania lecznicze miodów nektarowych i właściwości zdrowotne miodów spadziowych. Można go stosować przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Dzięki wysokiej zawartości enzymów działa bakteriobójczo, pomaga w leczeniu chorób skóry, a jego długotrwałe stosowanie podnosi odporność i ogólną kondycję organizmu. Wzmacnia także układ nerwowy i korzystnie wpływa na poprawę samopoczucia. Stosowany jest w schorzeniach serca i układu krążenia.

AdobeStock_121988296.jpeg

SŁONECZNIKOWY

Miód słonecznikowy przed skrystalizowaniem ma płynną postać, lecz po skrystalizowaniu jest miękki i łatwo go rozsmarować. Sam proces krystalizacji w przypadku tego produktu zachodzi dość szybko. Miód słonecznikowy jest wyjątkowo lubiany przez dzieci

Smak: wyróżnia się szczególnie delikatnym i słodkim smakiem

Barwa: Wiele osób zachwyca się miłą dla oka barwą miodu słonecznikowego, jest ona bowiem intensywnie żółta i żywa.

Na co polecany?: Przydatny podczas przeziębienia i w przypadku gorączki oraz stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Dla osób cierpiących na dolegliwości układu pokarmowego. Stwierdzono jego korzystne działanie na stan jelit i żołądek, zaleca się go również wszystkim tym, którzy mają problem z dużą ilością ”złego” cholesterolu. Jest wskazany przy nadciśnieniu, zapobiega też miażdżycy. Spożywając miód słonecznikowy można poprawić dotlenienie serca. Poprawia także pracę nerek i dobroczynnie wpływa na układ moczowy. Ponadto pozwala uzupełnić niedobory potasu i podnosi poziom hemoglobiny.

AdobeStock_79043303.jpeg

AKACJOWY

Ze względu na delikatny smak i aromat oraz długo utrzymywany stan patoki (płynny) jest popularnym środkiem słodzącym do wielu potraw, napojów, a zwłaszcza do deserów. Jest szczególnie lubiany przez dzieci.

Smak: delikatny, słodki, lekko kwaskowaty.

Barwa: w stanie płynnym, zielonkawa, jasnosłomkowa lub jasnobursztynowa, niekiedy bezbarwna. Po skrystalizowaniu (bardzo wolno krystalizuje, nawet po upływie roku) przyjmuje zabarwienie od białego do kremowo-żółtawego.

Na co polecany?: Miód akacjowy posiada walory charakterystyczne dla miodów jasnych, wiosennych.Miód ten ze względu na bogactwo fruktozy (zwanej cukrem owocowym), jest przydatny u chorych z lekkimi postaciami cukrzycy (nie insulinozależnymi). Znajduje również zastosowanie w schorzeniach przewodu pokarmowego, między innymi w zaburzeniach trawiennych, stanach skurczowych i zapalnych żołądka i jelit, w nadmiernym wydzielaniu soku żołądkowego. Miód akacjowy ceniony jest również jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu moczowego. 

AdobeStock_202818976.jpeg

MNISZKOWY

Pochodzi z nektaru kwiatowego pospolicie występującego w Polsce mniszka lekarskiego, popularnie zwanego dmuchawcem lekarskim.

Przed skrystalizowaniem jest bardzo gęsty, ciągliwy. Krystalizuje dość szybko.

Cechą charakterystyczną dla miodu mniszkowego jest jego niska kwasowość.

Smak: słodki, lekko kwaskowaty

Barwa: od jasnożółtej do pomarańczowej

Na co polecany?: Miód mniszkowy znajduje szczególne zastosowanie w chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych, stosowany przy niedokrwistości, chorobach reumatycznych i w stanach wyczerpania psychofizycznego. Dzięki zawartości choliny obniża się poziom lipidów w wątrobie i zwiększa efekt żółciopędny. Cennym wskazaniem do przyjmowania miodu mniszkowego są również zaburzenia trawienia spowodowane niedostatecznym wydzielaniem enzymów trawiennych, jak również schorzenia żołądka i jelit na tle skurczowym.

AdobeStock_241708854 (1).jpeg

NAWŁOCIOWY

Zwany był nektarem życia. Miód nawłociowy jest mało popularną odmianą miodu i przez to też dość trudny do nabycia. Pszczoły wytwarzają go z nektaru kwiatu nawłoci potocznie zwanym mimozą lub „złotą rózgą”. Miód nawłociowy dość szybko krystalizuje, tworząc apetyczny krem, który można łatwo rozsmarować na pieczywie.

Barwa: jasnożółta

Smak: słodki, z wyczuwalną kwaśnawo-gorzką nutą

Na co polecany?: Miód nawłociowy jest głownie polecany dla osób z nadciśnieniem oraz w celach pielęgnacyjnych naszej urody. Jego gorzkawy posmak może również wzbogacić aromatem potrawę.

Polecany jest ogólnie przy schorzeniach układu krążenia, prewencji przed miażdżycą. Pomaga też przy nadmiernym stresie i wyczerpaniu fizycznym organizmu.

AdobeStock_284675224.jpeg

GRYCZANY

Uwielbiany jest przez cukierników, gdyż podnosi walory smakowe wypieków (zwłaszcza pierników). Polska Norma dopuszcza na jego powierzchni warstwę płynnego miodu. Uznawany jest za najbogatszy w enzymy polski miód.

Smak: słodki, bardzo aromatyczny, ostry

Barwa: Jako patoka (płynny) ma barwę jasnobrunatną z czerwonawym odcieniem. Podczas przechowywania przy dostępnie światła zmienia barwę na ciemnobrunatną, prawie czarną. Po skrystalizowaniu jaśnieje i tworzy kompozycję barw od ciemnoherbacianej do brązowej.

Na co polecany?: Sprawdza się w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym. Odgrywa ważna rolę jako lek ochraniający i odtruwający wątrobę. Ze względu na wysoką zawartość choliny, zabezpiecza organizm przed jej niedoborem, którego konsekwencją może być uszkodzenie wątroby i nerek. Cenny w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza. Podawany chorym w okresie rekonwalescencji, po zabiegach operacyjnych z utratą krwi.  Wpływa korzystnie na wzrok, słuch i pamięć. Wspomaga terapię przeciwnowotworową.

AdobeStock_184218183.jpeg

SPADZIOWY

Lecznicze działania miodu leśnego są dobrze znane. 

Smak: słodki, łagodny, o lekko korzennym lub żywicznym aromacie.

Barwa: od szaro-zielonkawej, poprzez brązową, do prawie czarnej. Po skrystalizowaniu miody spadziowe najczęściej przybierają barwę ciemnobrązową. Miody wiosenne są jaśniejsze od miodów późniejszych. Barwa jest zależna od rodzaju wykorzystanego pożytku.

Na co polecany?: Miód ze spadzi iglastej działa przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo, łagodzi kaszel. Zalecany przy chorobach dolnych dróg oddechowych. Produkt ten spełnia również ważną rolę w okresie rekonwalescencji. Polecany osobom z hipowitaminozą i anemią, szczególnie u dzieci.  Stosowany jest również z chorobach serca i naczyń krwionośnych, zapaleniu pęcherza moczowego, zapaleniu nerek, kamicy dróg moczowych i zapaleniu gruczoły krokowego. Działa również wspomagająco w chorobach reumatycznych, schorzeniach układu nerwowego, chorobach skóry, przyspiesza gojenie ran.

Trawa las
Miodowe ciekawostki
Miodowe ciekawostki
6UektkqTURBXy83Njc0NDEyNDkxMmZhOWVlNzYwO
bottom of page