top of page
PIERZGA
PSZCZELA

To pyłek pszczeli przetworzony w ulu przez pszczoły. Pierzga ma podobne właściwości jak pyłek, ale ma korzystniejsze oddziaływanie na organizm, ponieważ jest mieszaniną pyłków z różnych roślin

JAK POWSTAJE PIERZGA?

Po tym, jak zbieraczki zrzucą obnóża do komórek plastra (patrz pkt. 1- 4 „Jak powstaje pyłek?”):

5. Pszczoły ulowe rozdrabniają obnóża, wzbogacając je o enzymy wydzieliny gruczołów ślinowych i ubijają je w komórkach pszczelich.

6. Następnie dopełniają komórki miodem, dzięki czemu w warunkach beztlenowych pyłek przechodzi skomplikowany proces fermentacji mlekowej (można go porównać do kiszenia kapusty).

Podwyższona zawartość węglowodanów i kwasu mlekowego zapobiega rozwojowi pleśni i bakterii gnilnych. Dzięki temu produkt ten może być długo przechowywany w ulu jak i poza nim.

Pod wpływem enzymów wprowadzonych przez pszczoły oraz pewnych bakterii w pierzdze zachodzą przemiany chemiczne zawartych tam węglowodanów, białek i tłuszczów.

Po paru tygodniach przechowywana w ulu pierzga ulega znacznej przemianie w porównaniu ze świeżym pyłkiem.

7. Aby zachować czystość tego produktu pierzga najczęściej pozyskiwana jest w pasiekach ręcznie (po prostu jest wydłubywana z plastrów) – jest to bardzo żmudne zajęcie.

Pozyskanie pierzgi w większych ilościach jest trudne, dlatego jest produktem niszowym i drogim, jednak koszty poniesione na jej zakup są nieporównywalne do jej cennych właściwości i zbawiennego wpływu na ludzi organizm.

AdobeStock_95889983.jpeg

SKŁAD PIERZGI

Pierzga zawiera wiele dobroczynnych składników, które pozytywnie wpływają na stan zdrowia i samopoczucie. Jakością przewyższa tak cenne produkty, jak mięso wołowe czy wieprzowe. W jej składzie znajduje się:

  • witamina A,

  • witamina B1,

  • witamina B2,

  • witamina B3,

  • witamina B6,

  • witamina C,

  • witamina PP,

  • witamina E,

  • witamina D,

  • witamina H,

  • witamina K,

  • witamina B12,

  • żelazo,

  • fosfor,

  • potas,

  • miedź,

  • sód,

  • magnez,

  • cynk,

  • selen,

  • chrom,

  • nikiel,

  • krzem,

  • enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.

W porównaniu z pyłkiem, pierzga zawiera mniej białka (12%) i tłuszczu (66%), zamiast tego więcej cukrów (o 60%) i innych substancji. To źródło witaminy K i kwasu mlekowego.

Zawiera również znacznie większą ilość peptydów i wolnych aminokwasów.

AdobeStock_110718636.jpeg

Jak stosować, dawkowanie

przeciwwskazania

Stosowanie pierzgi

Pierzgę można stosować na wiele różnych sposobów, ponieważ w smaku nie różni się znacząco od miodu. Można po prostu zjeść odpowiednią ilość produktu lub rozpuścić ziarenka w filiżance z wodą, sokiem, mlekiem lub miodem. Ważne, by płyn nie był gorący, temperatura powyżej 40 stopni Celsjusza dezaktywuje większość wartości odżywczych. Pierzgę można również zalać wieczorem i wypić dopiero rano. Osoby żywione sztucznie mogą wprowadzać do żołądka lub jelit pierzgę rozpuszczoną w wodzie. Kurację można też łączyć z zażywaniem leków farmaceutycznych.

Dawkowanie pierzgi

Pierzga często jest stosowana w celu wzmocnienia organizmu oraz zaspokojenia zapotrzebowania na witaminy. Dzieci w wieku 3-12 lat powinny spożywać 10-15 gramów dziennie, natomiast dzieci powyżej 12 lat i dorośli- 20-30 gramów na dobę.

Najlepiej spożywać ją dwa razy dziennie- rano na czczo i wieczorem przed snem. Można zażywać ją również trzy razy dziennie, 1-2 godziny po posiłku.

Kuracja lecznicza pierzgą powinna trwać co najmniej kilka miesięcy. Warto jednak przed stosowaniem naturalnych metod poradzić się lekarza. Jest to szczególnie konieczne w przypadku kobiet w ciąży, dzieci poniżej 3. roku życia, młodzieży w okresie rozwoju oraz kobiet w czasie menopauzy. Według zachodniej literatury zwiększenie dawkowania pierzgi do 4 łyżeczek dziennie jest zalecane po kuracji antybiotykiem, ludziom starszym, osobom intensywnie trenującym i osobom wycieńczonych nerwowo. Kurację pierzgą najlepiej przeprowadzać dwa razy w roku przez 30-60 dni, najlepiej w czasie wiosny i jesieni. Przerwa powinna wynosić trzy miesiące.

Przeciwwskazania

Pierzga pszczela to substancja, która jest bardzo dobrze tolerowana przez organizm i nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Wyjątkiem jest uczulenie na produkty pszczele, w takiej sytuacji stosowanie produktu nie jest zalecane, ponieważ może wystąpić reakcja alergiczna.

Pierzga nie powinna być również zażywana w nadmiarze, ponieważ przyczynia się do przybierania na wadze ze względu na wysoką zawartość cukru.

AdobeStock_296950404.jpeg
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE PIERZGI

Właściwości lecznicze pierzgi

Lecznicze możliwości pierzgi są ogromne, mimo że nie jest to produkt dostępny na receptę. Do jej najcenniejszych właściwości należy:

  • regeneracja organizmu po operacji,

  • regeneracja organizmu po zawale serca,

  • regeneracja organizmu po kuracji antybiotykiem,

  • regeneracja organizmu po intensywnym treningu,

  • wzmocnienie organizmu,

  • stymulacja układu nerwowego,

  • wspomaganie układu pokarmowego (wrzody żołądka, zaparcia, biegunka,

  • zapobieganie infekcjom,

  • zaspokajanie zapotrzebowania na witaminy,

  • wzmocnienie odporności organizmu,

  • działanie antybakteryjne,

  • poprawa apetytu.

Pierzga wspiera walkę z wieloma chorobami i schorzeniami, takimi jak:

  • anemia,

  • choroby jelit,

  • nadciśnienie,

  • choroby skóry (zwłaszcza łuszczyca),

  • nowotwór,

  • stan zapalny jamy ustnej, gardła i przełyku,

  • dolegliwości trawienne,

  • zaburzenia przemiany materii,

  • choroby żołądka,

  • zaparcia,

  • choroby wątroby,

  • choroby pęcherzyka żółciowego i trzustki,

  • cukrzyca,

  • dna moczanowa,

  • przerost prostaty,

  • choroby nerek,

  • katar sienny,

  • astma,

  • reumatoidalne zapalenie stawów,

  • depresja,

  • choroby immunologiczne,

  • schorzenia wieku starczego,

  • problemy ze wzrokiem,

  • ogólne osłabienie,

  • menopauza.

Pierzga chroni wątrobę, stabilizuje jej pracę i zmniejsza poziom bilirubiny. Świetnie działa w przypadku ostrego i przewlekłego zapalenia wątroby oraz uszkodzeń narządu.

Produkt umożliwia zahamowanie procesu zapalnego, martwicy i stłuszczenie komórek. Ponadto, pobudza organizm do tworzenia hemoglobiny i czerwonych ciałek.

Pierzga pszczela ulepsza funkcjonowanie błony śluzowej żołądka, wspiera metabolizm i proces trawienia. Jednocześnie zapobiega nadwadze i niedowadze.

Produkt zawiera antybiotyki, hamujące rozwój bakterii, który skutecznie wspomaga walkę z zakażeniami bakteryjnymi i wirusowymi.

Ze względu na wysoką zawartość biopierwiastków i witamin pierzga wzmacnia system odpornościowy. Jednocześnie zmniejsza ryzyko zachorowania z niedoboru bioelementów, skażenia powietrza, wody i pokarmu.

Pierzga może pomóc również w zaburzeniach wzrostu, dolegliwościach związanych z klimakterium, wypadaniu włosów oraz łamaniu się paznokci.

Zmniejsza stężenie cholesterolu i rozwój miażdżycy. Wspiera ośrodkowy układ nerwowy, zmniejsza napięcie nerwowe i pobudzenie. Jednocześnie poprawia samopoczucie i uspokaja.

Doceniają ją szczególnie chorzy, który cierpią na zaburzenia starcze, nerwicę lub stany wyczerpania psychicznego. Pierzga wspomaga również działanie antydepresantów, co umożliwia zmniejszenie ich dawkowania.

Pierzga poprawie ukrwienie tkanki nerwowej, koncentrację i pamięć. Niweluje skutki procesu starzenia się organizmu i sprzyja długowieczności.

Produkt wspiera leczenie chorób oczu, takich jak zapalenie siatkówki, rogówki i spojówek. Odpowiada także za poprawę ostrości widzenia i zmniejsza pogłębianie się wady wzroku.

Po pierzgę pszczelą warto sięgnąć również w przypadku choroby alkoholowej, ponieważ skutecznie uzupełnia niedobory składników mineralnych. Zmniejsza też intensywność dolegliwości po odstawieniu napojów wysokoprocentowych.

Jest stosowana przez niektóre osoby do leczenia cukrzycy, ponieważ pobudza wydzielanie insuliny. Doceniają ją również osoby, narzekające na ból mięśni i kręgosłupa, chroniczne zmęczenie, dysleksję, jadłowstręt psychiczny, osłabienie popędu i niepłodność.

Pierzga jest pomocna również w przypadku łysienia, siwienia, nadczynności tarczycy, szkarlatyny, przerostu prostaty oraz zapalenia zatok.

Zastosowanie pierzgi w kosmetyce

Pierzga pszczela ze względu na wysoką zawartość kwasu L-mlekowego stabilizuje odnowę komórkową skóry i usuwa zrogowaciałe komórki. Jest odpowiedzialna za poprawę struktury i kolorytu skóry.

Kwas mlekowy sprawia, że skóra lepiej wchłania składniki zawarte w kremach, nie traci wody i dłużej utrzymuje nawilżenie. Tworzy większe ilości kolagenu, który zwiększa grubość cery, wygładza mniejsze zmarszczki i ujędrnia.

Pierzga sprawia, że znika problem z zablokowanymi porami, ogniska zapalne, wypryski i zaskórniki. Obecna w składzie witamina K naprawia uszkodzenia naczyń krwionośnych, redukuje cienie pod oczami i podskórne wylewy.

Na rynku obecnie nie ma kremów z witaminą K, ponieważ wywoływały reakcje alergiczne. Obecnie najlepszych sposobem jest uzupełnianie tej substancji za pomocą diety, na przykład poprzez spożywanie pierzgi i pietruszki.

Pierzga pszczela świetnie działa stosowana bezpośrednio na skórę, jako składnik domowych maseczek. Można ją traktować jako lepszy zamiennik miodu w kosmetykach.

Modelling Body Lotion

Źródło:​​

bottom of page